Christel Stevens’ wijze raad ‘Pauzeren en eten, eten en pauzeren’

Gisteren was hier iemand voor mij een taak aan het uitvoeren. Het werd tijd om  te lunchen en ik nodigde deze persoon uit om samen even te pauzeren en te eten. Dat bleek niet nodig te zijn. Toen ik na mijn lunch terug kwam in mijn kantoor zat hij te eten en ondertussen verder te werken. ‘Oei … ‘ zei ik al lachend ‘ en dit zomaar terwijl ik dit zie…’ Hij dacht dat het om de inhoud van zijn boterhamdoos ging, zo ver had ik zelfs nog niet gekeken. Ik weet ook wel dat dit beroepsmisvorming is van mijn kant.

Ik vertelde hem dat je autonoom zenuwstelsel ook je vertering aanstuurt. Dat je eten best verteert en geabsorbeerd wordt terwijl je in rustmodus bent.  Met andere woorden, als je eet dien je te stoppen met werken en daarvoor de nodige pauze nemen. Zijn vertering ging nog steeds goed dus geen vuiltje aan de lucht. Gelukkig voor hem.

Dit is jammer genoeg niet voor iedereen zo, of na jaren loopt het soms wel mis. Wetende dat maagzuurremmers één van de meest verkochte symptoom onderdrukkende medicijnen zijn.

Mensen slikken maagzuurremmers alsof het snoepjes zijn, om bezig te kunnen blijven met werken, tv kijken of iets anders!!

Dan frons ik mijn wenkbrauwen toch wel. Vooral als er wetenschappelijk bewezen is hoeveel gevolgschade dit medicijn geeft wanneer je het langer dan 1 jaar inneemt. Dit wordt vermeld in de bijlsluiter en verder waant iedereen zich held onder het mom, ‘mij zal het wel niet overkomen’.  Eens de gevolgschade er is legt niemand de link, omdat wij nu eenmaal leven in een ziekenzorg systeem met allerlei specialisten die ieder lichaamsdeel apart behandelen.

Preventie?!

Het lijkt wel een droom.

We hebben nog een weg te gaan om dit in ons maatschappelijk leven de nodige (h)erkenning te geven. Soms laat ik wel eens moedeloos mijn hoofd hangen… heel even … waarna ik terug met nieuwe veerkracht verder dit werk wil verspreiden.

Voor mij en veel mensen die ik zie, zijn buikklachten jammer genoeg een rode draad doorheen ons leven. Tijdens mijn ‘kostschool’ periode ben ik een jaar door een arts op dieet gezet, dan zat ik daar als enige met een bordje smakeloze kost tussen honderden vriendinnetjes die een bordje frietjes met stoofvlees te eten kregen. Nu is dat natuurlijk wel mijn geluk want het heeft me heel creatief gemaakt om lekkere gezonde gerechten te maken. Ook dat bordje stoofvlees met frietjes staat als eens terug op mijn menu.

Na mijn opleiding maag-darm therapeut is het me heel duidelijk geworden dat stress en emoties een heel belangrijke impact hebben op onze vertering. Innerlijke rust zorgt bijgevolg voor een goede vertering. Bij rust hoort dan ook pauze nemen om te rustig te eten. Rust is essentieel om goed te verteren. Herstel is mogelijk, mits het leren kennen van je lichaam. Een volgend bericht zal gaan een wetenschappelijk onderzoek gedaan door de KU Leuven.

Eten en verteren, ook dat vraagt om balans tussen lichaam, brein & hart. Want als er een spreekwoordelijke knoop in je darmen ligt, of iets op je maag ligt, en daarna komt het eten er nog bij. Stress en angst zorgen ook voor emo-eet gedrag!

In de CHANGERS-Gids vind je meer info over Christel Stevens, ook hoe en waar je haar kan bereiken. Graag meer tips en tricks van Christel vind je in de eerder verschenen artikelen.

 

Rust wordt voor mij  het woord van 2021!

Author: Gina De Groote

Uitgever en hoofdredactrice van het online platform met community We are the CHANGE, vroeger CHANGE-magazine. Auteur van het boek My CHANGE. Ook bezielster van het platform DoodGelukkig.

Commentaren