Dr Eduard Vanden Bogaert en Christel Stevens leren ons meer over verteren

Het verteringsstelsel is één van de minst besproken lichaamsfuncties en nochtans zo belangrijk. Onze experts Dr. Eduard Van den Bogaert en natuurdiëtiste Christel Stevens brengen een nieuwe kijk op ‘verteren’, zowel in de letterlijke als de figuurlijke betekenis.

 

De poortwachter van je lichaam

Het verteringsstelsel zit prachtig in elkaar en paste zich de voorbije eeuwen steeds maar aan om in te spelen op de nieuwe leefomstandigheden. In theorie is het proces van verteren simpel: er komt via onze mond iets binnen en ons lichaam maakt de keuze om het verder binnen te laten ofwel terug af te stoten.

Toch gaat er soms iets door dat niet heilzaam is, waardoor er op andere plaatsen in het lichaam conflicten ontstaan. Denk aan iets wat zwaar op de maag ligt, maagzuur of darmproblemen. In dit geval maken veel mensen de keuze om een pilletje te nemen, maar Dr. Eduard Van den Bogaert bekijkt het anders.

 

Een fysiek en emotioneel proces

We mogen tevreden zijn dat ons lichaam dit wil bestrijden of uitscheiden in plaats van het ongemak weg te nemen met pillen. Hij geeft het advies om te onderzoeken wat je binnen hebt gelaten in je lichaam dat niet goed voor je is. Dat gaat verder dan enkel voedsel.

Stel jezelf de vraag wat je op energetisch vlak binnen hebt laten komen. De meeste mensen leggen daar niet de link met iets wat ‘moeilijk verteert’, terwijl het net een belangrijke oorzaak is van verteringsproblemen.

Hij adviseert om bij voorkeur bio of biodynamisch te eten. Onderzoek ook welke voeding bij jou past, want dat is niet voor iedereen hetzelfde. Bovendien speelt de plaats waar je eet een grote rol: kies een rustige plaats en geniet van je maaltijd.

 

Voeding is veel meer dan eten alleen

Natuurdiëtiste Christel Stevens gaat verder op het mentale en emotionele stuk waar vertering mee gekoppeld wordt. In haar trajecten werkt ze volgens de leer van de 5 elementen, waar ook de energie van voeding een rol speelt. Deze 5 elementen zijn voeding, bewegen, bewust worden van je gevoelens, ademhaling en rust om te herstellen.

Christel brengt haar cliënten in de eerste plaats bewustwording dat het verteringsstelsel samenhangt met alles wat we mentaal en emotioneel te verteren hebben. Die inzichten geven ondersteuning tijdens moeilijke periodes.

Zelfs bepaalde intoleranties zijn het gevolg van fysieke of mentale verteringsproblemen. Het is iets wat je letterlijk of figuurlijk niet meer verteert. Je lichaam voeden gaat dus om veel meer dan eten. Dit is precies wat Christel onder de aandacht brengt.

 

Wat verteer je niet?

 In dit fysieke en mentale verteringsproces speelt de pancreas een cruciale rol. Het is interessant om weten dat dit orgaan de vorm heeft van een dolk, wat de brug maakt naar een energetische of emotionele ‘dolk in de rug krijgen’. Dat is wat we ontdekken bij mensen die lijden aan pancreaskanker: er gebeurt iets wat een enorme impact heeft en wat ze niet kunnen ‘verteren’.

Nog een belangrijke tip op gebied van voeding: eet tijd- en streekgebonden voedsel. Het feit dat we tegenwoordig alles kunnen eten op elk moment, geeft ons lichaam de verkeerde informatie. Denk aan zomerfruit eten tijdens de winter of olijfolie uit mediterrane streken gebruiken in plaats van boter van onze koeien.

Het verteringsproces omvat dus veel meer dan enkel het voedsel verwerken dat we eten. Ook de emotionele kant speelt een cruciale rol. Wil je dieper ingaan op dit onderwerp, bekijk dan de video van het interview met Dr. Eduard Van den Bogaert en natuurdiëtiste Christel Stevens. Daar krijg je nog meer praktische tips en achtergrondinformatie over het fysieke en mentale verteringsproces.

Alle info over beide CHANGERS vind je in de CHANGERS-Gids,

Hongerig naar meer interviews met deze bijzondere experten klik dan  Dr Eduard Van den Bogaert en Christel Stevens.

 

 

 

Author: Gina De Groote

Uitgever en hoofdredactrice van het online platform met community We are the CHANGE, vroeger CHANGE-magazine. Auteur van het boek My CHANGE. Ook bezielster van het platform DoodGelukkig.

Commentaren